کرم کمپوست چیست؟

کرم کمپوست‌‌، موجودی خاکزی است که خاک و مواد آلی را‌‌ می‌خورد. در اصل زباله‌‌های طبیعی طبیعت را خورده و به کودی تولید می‌کند که بسیار با کیفیت است‌‌.‌‌ کرم‌هایی که برای تهیه خاک کمپوست استفاده می‌شوند کرم‌های خاکی نیستند که ما اغلب در خاک با ‌‌آن‌ها روبرو می‌شویم‌‌.‌‌ کرم‌‌های خاک کمپوست معمولا به رنگ قرمز دیده می‌شوند که در تجزیه مواد آلی سریع هستند‌‌.‌‌ گونه‌‌هایی کرم کمپوست که بیش‌تر مورد استفاده قرار می‌گیرند Eisenia foetida و Lumbricus rubellus است‌‌.

انواع کرم کمپوست و مقایسه هر کدام

بر اساس برخی منابع‌‌،‌‌ کرم‌‌های کمپوست را می‌توان به 3 دسته اصلی زیر تقسیم کرد:
کرمهای اپیژئیک: کرم‌‌های اپیژیک در سطح خاک کمپوست زندگی می‌کنند‌‌.‌‌ این گونه‌‌ها تمایل به لانه سازی ندارند.
کرمهای درون‌زا: کرم‌های درون زا درون خاک کمپوست‌‌ زندگی و از خاک تغذیه می‌کنند‌‌.‌‌ ‌‌آن‌ها لانه‌‌های افقی را برای حرکت و تغذیه در خاک ایجاد می‌کنند و تا حدی از این لانه‌‌ها استفاده مجدد می‌کنند‌‌.
کرم‌‌های آنزیک: کرم‌‌های آنزیک‌‌،‌‌ سوراخ‌‌های عمودی در خاک کمپوست ایجاد می‌کنند‌‌.‌‌ ‌‌آن‌ها از برگ‌های سطح خاک کمپوست تغذیه می‌کنند و همچنین به عنوان عمیق‌زی‌ترین گونه کرم زنده شناخته می‌شوند‌‌.

کاربردهای‌‌ کرم خاک کمپوست

  • ارزش دارویی تغذیه با کرم‌‌های خاکی(کرم ایزینیا فتیدا): بافت‌‌های کرم خاکی‌‌‌‌، ارزش دارویی بسیار بالا و طولانی دارد که به ۲۶۰۰ سال قبل از میلاد برمی‌گردد‌‌. امروزه در برخی کشور‌‌ها مانند ژاپن و چین‌‌ از کرم‌‌های خاکی در تهیه مشروب استفاده می‌شود‌‌.‌‌ کرم‌‌های خاکی در درمان زردی‌‌،‌‌ سنگ مثانه‌‌‌‌، رماتیسم‌‌، آبله و تسهیل زایمان‌‌‌‌،‌‌ درمان مارگزیدگی و افزایش میل جنسی‌‌ نیز اهمیت دارند‌‌.‌‌ بافت کرم کنپوست برای پایین نگه داشتن دمای بدن به کار می‌رود‌‌. در حال حاضر کرم خاک کمپوست در مطالعات پزشکی برای مطالعه‌‌ روی سرطان مورد بررسی قرار گرفته است‌‌.
  • استفاده از کرم به عنوان منبع غذای انسانی: ارزش غذایی کرم کمپوست به علت بالا بودن مقدار پروتئین آن است که معمولا 45تا 70درصد وزن ماده خشک کرم‌ها را تشکیل می‌دهد‌‌.‌‌ این مسئله باعث شده است نام کرم خاک کمپوست علاوه بر فهرست غذای ماهیان‌‌‌‌،‌‌ در فهرست غذایی انسان هم قرار بگیرد‌‌.‌‌ بسیاری از کشورهای آفریقایی و آسیای میانه از گونه‌ای کرم خاکی در رژیم غذایی خود بهره می‌برند‌‌.‌‌ ‌‌آن‌ها این گونه را به خاطر خاصیت دارویی و انرژی بالای آن‌‌‌‌،‌‌ همراه با روغن زیتون مصرف می‌کنند‌‌.‌‌
  • استفاده از کرم به عنوان جیره غذایی طیور‌‌‌‌،‌‌ آبزیان دام: کرم خاک کمپوست ارزش غذایی فراوانی برای بسیاری از حیوانات دارد‌‌.‌‌ از پودر این کرم در جیره غذایی دام به منظور تامین آنزیم‌‌ها و‌‌ آمینواسید‌‌ها‌‌‌‌ استفاده می‌شود. همچنین در صنایع طیور نیز از پودر کرم در تولید پولک ماهی و دان مرغ استفاده می‌شود‌‌.
    استفاده از ورمی کمپوست به عنوان طعمه زنده: در برخی از کشورها فروش کرم‌‌ها به صورت زنده برای ماهیگیران امری درآمدزا است‌‌.
  • استفاده در صنایع: از روغن کرم خاک کمپوست در تولید روغن جعبه‌دنده ارگانیک استفاده می‌شود ‌‌.‌‌ و در برخی کشورها‌‌ از آنزیم‌‌های کرم در تولید شوینده‌‌ها استفاده می‌شود‌‌.‌‌ پرورش کرم یک کار تجاری آسان و سودآور است‌‌.‌‌ از آنجا که کرم‌‌ها رشد می‌کنند‌‌‌‌،‌‌ نیازی به مراقبت روزانه نیست‌‌.‌‌ همچنین‌‌‌‌،‌‌ کرم‌‌ها موجودات خوبی برای تولید کود هستند‌‌.‌‌ شما می‌توانید یاد بگیرید که چگونه کرم‌ها را برای استفاده شخصی یا سودآوری پرورش دهید.‌‌ اول از همه‌‌‌‌،‌‌ تصمیم بگیرید که چه نوع کرم را می‌خواهید پرورش دهید‌‌.‌‌ محبوب‌ترین گونه‌‌ها در پرورش کرم و تولید خاک کمپوست‌‌‌‌،‌‌ کرم سرخ (کرم بسیار کوچکی است که بسیار آسان رشد می‌کند) و واکر شبانه اروپا (کاملاً بزرگ است و به عنوان غذای ماهی استفاده می‌شود) وجود دارد‌‌.

چگونه کمپوست خانگی تهیه کنیم؟

کرم کمپوست

سه مرحله آسان برای تولید و پرورش کرم خاک کمپوست

هنگامی که در مورد نوع کرم تصمیم گرفتید‌‌‌‌،‌‌ می‌توانید کرم‌‌ها را خودتان یا از مکان‌های معتبری که کرم‌‌ خاک کمپوست می‌فروشند، خریداری کنید‌‌.‌‌ به عنوان مثال‌‌‌‌،‌‌ کرم‌‌های قرمز معمولاً هنگامی که جوان هستند یا هنوز تخم هستند خریداری می‌شوند‌‌.‌‌ با این حال‌‌‌‌،‌‌ واکر شبانه اروپا را می‌توان در مناطق علفی هنگام غروب یا در روزهای باران سرسبز یافت‌‌.‌‌ بعد‌‌‌‌،‌‌ مکانی را آماده کنید که کرم‌‌های خود را رشد دهید‌‌.‌‌ می‌توانید از یک ‌‌بستر تخلیه بزرگ استفاده کنید‌‌.‌‌ اگر قرار است کرم‌‌های خود را در خارج پرورش دهید‌‌‌‌،‌‌ می‌توانید کف ‌‌بستر را ببرید و در خاک کمپوست دفن کنید‌‌.‌‌ ‌‌بستر یا مخزن خاک کمپوست مورد استفاده، کرم‌‌ها را درون خود نگه داشته و از ایجاد مزاحمت برای موجودات دیگر جلوگیری می‌کند‌‌.

‌‌بستر پرورش کرم

منطقه ای که در آن کرم می‌روید باید تاریک و مرطوب باشد‌‌.‌‌ به ‌‌آن‌ها مواد ارگانیک بدهید‌‌.‌‌ به عنوان مثال‌‌‌‌،‌‌ برگ‌‌‌‌،‌‌ زباله‌‌های حیوانی‌‌‌‌،‌‌ زباله‌‌های آشپزخانه‌‌‌‌،‌‌ چمن و.. ،‌‌ این مواد آلی را در بالای ‌‌بستری که استفاده می‌کنید قرار دهید‌‌‌‌،‌‌ کرم‌‌ها به آرامی به بالای ‌‌بستر می‌خزند و مواد آلی را می‌خورند‌‌.‌‌ ‌‌آن‌ها پس از تغذیه از خاک کمپوست پایین می‌آیند و به خانه خود برمی‌گردند‌‌.

همه چیز درباره خاک کمپوست

غذای کرم کمپوست

هفته‌ای یک بار به کرم‌‌های خاک کمپوست غذا دهید‌‌.‌‌ به صورت ماهانه‌‌‌‌،‌‌ تقریباً 45/0 کیلوگرم غذا به ازای هر 28/0 میلی‌متر مکعب به کرم‌‌ها بدهید‌‌.‌‌ اگر قرار است آن را هفتگی بدهید‌‌‌‌،‌‌ می‌توانید این اعداد را بر چهار تقسیم کنید‌‌.‌‌ هر بار که به کرم‌‌ها غذا می‌دهید‌‌‌‌،‌‌ ناحیه‌ای که در آن قرار دارند را با آب مرطوب کنید‌‌‌‌،‌‌ اما مراقب باشید آب کافی به گودال اضافه نکنید‌‌‌‌،‌‌ زیرا این امر باعث می‌شود کرم‌‌هایی که برای تغذیه بالا می‌آیند در گودال غرق شوند‌‌.

بستر تولید کرم کمپوست

‌‌بستر را در محل زندگی کرم‌‌ها بپوشانید تا رطوبت موجود در ظرف را حفظ کند‌‌.‌‌ اطمینان حاصل کنید که دما به طور مداوم بین 16-18 درجه سانتیگراد باشد‌‌‌‌،‌‌ زیرا این محدوده دما برای رشد کرم‌‌ها مطلوب‌ترین دما است‌‌.‌‌ اگر خاکی که استفاده می‌کنید بیش از حد اسیدی است‌‌‌‌،‌‌ می‌توانید هر دو ماه یک بار، آهک و خاکستر چوب به خاک کمپوست اضافه کنید تا مقدار pH را بین 6‌‌. 8-7‌‌. 2 حفظ کنید‌‌.

میر ارگانیک

مزرعه حیات اکولوژیکی است که برای ایجاد روش‌های مناسب کشاورزی‌‌‌‌،‌‌ تبدیل خاک‌هایی که با کود کرم آلی به حد تجمع شیمیایی رسیده است‌‌‌‌،‌‌ برای به حداکثر رساندن بازیافت زباله‌‌های ‌‌‌‌،‌‌ ارائه مشاوره تولید در محل به کشاورزان‌‌‌‌،‌‌ ترکیب کشاورزی مدرن و فرآیندهای تولید طبیعی و گسترش آن به توده‌‌های بزرگ ایجاد شده است‌‌.‌‌ میر ارگانیک بیشتر به کودهای آلی‌‌‌‌،‌‌ خاک کمپوست‌‌‌‌،‌‌ کرم‌‌های کالیفرنیا کمک می‌کند‌‌.

کرم کمپوست

خرید کرم کمپوست

خرید کرم‌‌های کمپوست‌‌،‌‌ به راحتی امکان پذیر است‌‌،‌‌ ‌‌آن‌ها به وفور در کود دام‌‌‌‌،‌‌ در زباله‌‌های حاوی مواد آلی یا خاک‌‌ کمپوست غنی از مواد آلی یافت می‌شوند‌‌.‌‌ کرم‌‌ها نه تنها خاک کمپوست تولید می‌کنند بلکه به دلیل پروتئین زیاد از ‌‌آن‌ها به عنوان خوراک مرغ و ماهی نیز استفاده می‌شود‌‌.‌‌ مزارع پرورش کرم می‌توانند آنقدر کوچک باشند که در یک آپارتمان کوچک ساخته شوند یا به اندازه کافی بزرگ باشند تا بتوانند زباله‌‌های آلی محلات را بازیافت کنند‌‌.

ویژگی‌ها، مزایا و معایب خاک کمپوست

کرم‌‌های کمپوست‌‌‌‌،‌‌ در خاک‌‌ کمپوست یا مناطقی بسیار غنی از پوشش گیاهی در حال پوسیدگی یافت می‌شوند‌‌.‌‌ ‌‌آن‌ها محیط گرم و مرطوب را که حاوی مواد تازه کمپوست باشد ترجیح می‌دهند‌‌. کرم‌‌های کمپوست می‌توانند بین 5-26 درجه زندگی کنند‌‌‌‌،‌‌ اما سریع ترین تولید مثل و هضم غذا بین 12-25 درجه رخ می‌دهد‌‌.‌‌ از کرم‌‌های خاک کمپوست برای دفع مواد زائد استفاده می‌شود زیرا ‌‌آن‌ها همچنین می‌توانند زباله‌‌های خاک را از بین ببرند‌‌. مانند همه موجودات زنده‌‌‌‌،‌‌ کرم‌‌ها نیز به یک رژیم متعادل نیاز دارند‌‌.‌‌ ‌‌آن‌ها گیاهخوار هستند‌‌.‌‌ زباله‌‌های آشپزخانه برای ‌‌آن‌ها بسیار مناسب است‌‌.‌‌ ‌‌آن‌ها عاشق مانده‌‌های سبزیجات و میوه‌‌ها هستند‌‌‌‌،‌‌ به خصوص پوست موز‌‌‌‌،‌‌ پوسته تخم مرغ و تفاله چای / قهوه‌‌.‌‌ ‌‌آن‌ها همچنین مواد سلولزی مانند کاغذ و مقوا را مصرف می‌کنند‌‌.‌‌ غذاهای بسیار اسیدی مانند پیاز‌‌‌‌،‌‌ سیر‌‌‌‌،‌‌ مرکبات در صورت مصرف زیاد می‌توانند مضر باشند‌‌.‌‌
‌‌این کرم‌ها نمی‌توانند محصولات حیوانی مانند گوشت‌‌‌‌،‌‌ شیر و استخوان را تجزیه کنند‌‌.‌‌ ‌‌آن‌ها باید از روغن‌‌‌‌،‌‌ کاغذ چاپ شده براق و انواع مواد شیمیایی دور نگه داشته شوند‌‌.‌‌ اگر بیش‌تر زباله‌‌های آبکی آشپزخانه در خوراک ‌‌آن‌ها استفاده شود‌‌‌‌،‌‌ به دلیل شرایط بی‌هوازی ناشی از رطوبت موجود در محیط‌‌‌‌،‌‌ پوسیدگی ایجاد می‌شود‌‌‌‌،‌‌ ترکیبات مضر آمونیاک برای کرم‌‌ها ایجاد می‌شود و زیستگاه کرم‌‌ها کاهش می‌یابد‌‌. کرم‌‌ها در یک روز و در شرایط مساعد می‌توانند به اندازه وزن خود غذا مصرف کنند‌‌.‌‌ طبق میانگین‌‌ها‌‌‌‌،‌‌ یک کیلوگرم کرم خاک کمپوست (یعنی حدود 2 هزار) برای تبدیل حدود نیم کیلوگرم ماده آلی در یک روز لازم است‌‌.

همه چیز درباره کمپوست قارچ

تکثیر کرم کمپوست

یکی از جنبه‌‌های جالب کرم‌‌های خاک کمپوست‌‌‌‌،‌‌ روش تولید مثل ‌‌آن‌ها است‌‌.‌‌ کرم‌‌ها به طور همزمان هرمافرودیت هستند‌‌‌‌،‌‌ به این معنی که دارای اندام‌‌های تولید مثل مرد و زن هستند‌‌.‌‌ در طی رابطه بین کرم‌‌ها‌‌‌‌،‌‌ هر دو جنس خوشه اعضای بدن توسط هر دو کرم استفاده می‌شود‌‌.‌‌ اگر همه چیز خوب پیش برود‌‌ تخم‌‌های هر دو کرم بارور می‌شوند‌‌.‌‌ این یک روش بسیار موثر برای اطمینان از بقای گونه است‌‌.
به منظور جفت شدن‌‌‌‌،‌‌ دو کرم در مقابل یکدیگر قرار می‌گیرند و با یکدیگر قفل می‌شوند‌‌.‌‌ در این موقعیت‌‌‌‌،‌‌ فرآیند تولید مثل بعد از اتمام عمل جفت گیری ادامه می‌یابد‌‌.‌‌ پس از لقاح‌‌‌‌،‌‌ ساختاری شبیه تخم به نام پیله لیمویی/ پیازی مانند، حاوی کرم‌‌های خردسال در بدن کرم خارج می‌شود‌‌.‌‌ بسته به نوع کرم و شرایط محیطی‌‌‌‌،‌‌ چند کرم بچه از این پیله خارج می‌شوند‌‌. عوامل بسیاری بر تولید مثل کرم‌‌های قرمز تأثیردارد‌‌.‌‌ در صورت شرایط مناسب منابع غذایی‌‌‌‌،‌‌ رطوبت و دما‌‌‌‌،‌‌ جمعیت کرم‌‌ها هر 60 تا 90 روز یک برابر می‌شود‌‌.

هفته‌ای یک بار به کرم‌‌های خاک کمپوست غذا دهید‌‌.‌‌ به صورت ماهانه‌‌‌‌،‌‌ تقریباً 45/0 کیلوگرم غذا به ازای هر 28/0 میلی‌متر مکعب به کرم‌‌ها بدهید‌‌.‌‌ اگر قرار است آن را هفتگی بدهید‌‌‌‌،‌‌ می‌توانید این اعداد را بر چهار تقسیم کنید‌‌

کرمهای اپیژئیک , کرمهای درون‌زا و کرم‌‌های آنزیک

‌‌بستر را در محل زندگی کرم‌‌ها بپوشانید تا رطوبت موجود در ظرف را حفظ کند‌‌.‌‌ اطمینان حاصل کنید که دما به طور مداوم بین ۱۶-۱۸ درجه سانتیگراد باشد‌‌‌‌،‌‌ زیرا این محدوده دما برای رشد کرم‌‌ها مطلوب‌ترین دما است‌‌.